Klimaatneutraal zijn in 2045

We spraken Group Vice President Svenn Poulsen over het traject om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn en daarbij voorop te lopen binnen onze bedrijfstak.

Svenn Poulsen - Group Vice President Wellspect

Vandaag is een belangrijke mijlpaal bereikt met de publicatie van het duurzaamheidsrapport van 2021. We spraken Group Vice President Svenn Poulsen over het traject om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn en daarbij voorop te lopen binnen onze bedrijfstak. 

Waarom is bij Wellspect klimaatverandering een belangrijk onderwerp? 

De klimaatveranderingen stapelen zich nu zo snel op dat ze ons huidige bestaan kunnen beïnvloeden, om nog maar te zwijgen over de impact op toekomstige generaties. Daarom is het ieders verantwoordelijkheid, zowel van individuen als van bedrijven, om het huidige tij te keren en bij te dragen aan een meer duurzame manier van handelen, leven en gebruikmaken van onze hulpbronnen. Het voldoet niet meer om slechts regels en aanbevelingen te volgen, als verantwoordelijke burgers en bewoners van deze planeet is het een morele verplichting. Ik ben zeer trots op het feit dat we ons hebben toegelegd om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn. Bovendien zullen wij dit doen zonder gebruik te maken van klimaatcompensatie of andere surrogaten voor echte acties. 

Hoe zet je ambitie om in acties als het gaat om duurzaamheid? 

Duurzaamheid is een topprioriteit bij Wellspect en we streven er naar om een veilige en inspirerende werkomgeving te bieden en tegelijk onze ecologische voetafdruk te verminderen zonder dat de levering van onze producten aan onze gebruikers in gevaar komt. 

We hebben tot doel om de veiligheid te verbeteren zodat er geen werkgerelateerde ongelukken plaatsvinden. Dit streven wij na voor zowel Wellspect als onze leveranciers. 

Het duurzaamheidsrapport van 2021 laat tot in detail zien welke vooruitgang we tot nu toe geboekt hebben. Een van de voorbeelden is het veranderen van ons coatingsproces voor de LoFric® katheters, wat geleid heeft tot een vermindering van het gebruik van chemicaliën en de hoeveelheid water. Daarnaast is er een forse reductie van CO2-uitstoot gerealiseerd. Het was een zeer groot project, maar onze in-huis ontwikkelde technologie stelt nu een nieuwe norm binnen onze sector. 

Welke uitdagingen zijn er betreffende duurzaamheid? 

Zoals ik hierboven al noemde, kunnen we de veiligheid van onze gebruikers niet in gevaar brengen en daarom moeten we een onafgebroken levering van onze producten kunnen garanderen. Dit heeft invloed op alles wat we doen en dat maakt het zeer uitdagend om continu de hoge kwaliteit te waarborgen en tegelijkertijd nieuwe en innovatieve materialen te gebruiken. We ontwikkelen nieuwe technologieën met een ontzettend hoge potentie om voor de toekomst verdere verduurzaming te realiseren. 

Tevens streven we ernaar om het stigma dat er heerst rond blaas- en darmproblematiek te verminderen en tegelijkertijd de benodigde zorg aan alle gebruikers wereldwijd te kunnen bieden. In 2021 startten we de samenwerking met de ISCoS (International Spinal Cord Society) om in minder ontwikkelde delen van de wereld de kennis te vergroten over de nieuwste standaardzorg voor ruggenmergletsel. 

Binnen ons bedrijf zijn we bezig met ontwikkelingsprojecten om katheteriseren betaalbaarder te maken. Wij streven naar gelijke kansen voor iedereen. 

Het is een lange reis maar het zal elke stap waard zijn 

Wanneer we het over duurzaamheid hebben bij Wellspect, is het zoveel meer dan woorden, het is de passie die we delen om een echt verschil te maken voor onze gebruikers - en ook voor onze planeet. Zoals u kunt zien in het Duurzaamheidsrapport 2021, hebben we feiten en cijfers om dit te bewijzen. 

In 2021 zijn we begonnen met het opstellen van onze doelen richting klimaatneutraliteit en deze doelen zullen we blijven aanvullen. Uiteindelijk is ons streven om te voldoen aan het Parijs Akkoord en onze emissies omlaag te brengen volgens het Science Based Target initiatief (SBTi). Ik ben ontzettend trost op wat we tot nu toe bereikt hebben en blij deel te mogen uitmaken van het ambitieuze team dat dit belangrijke project is gestart. 

Svenn Poulsen 
Group Vice President 
Wellspect HealthCare