Ik kan zelf weer bepalen wanneer ik naar het toilet ga!

In het tweede deel van "Vijf vragen aan..." spreken we met Anna Kamma. Zij heeft VACTERL, dit is een aangeboren aandoening die ervoor zorgt dat Anna zowel moet katheteriseren als darmspoelen. Ze vertelt wat voor impact dat heeft op haar dagelijks leven en hoe ze door haar doorzettingsvermogen zelf weer bepaalt waar en wanneer ze naar het toilet gaat.

"Hoi, ik ben Anna, ik ben 21 jaar ik heb het VACTERL-syndroom. Dat houdt in dat de linkerhelft van mijn lichaam minder goed werkt. Hierdoor heb ik afwijkingen in mijn darmen, blaas en nieren en heb ik ook een scoliose."

Welke impact heeft dit op jouw leven?

"Ik heb dit al mijn hele leven. Door VACTERL moet ik dagelijks katheteriseren en twee keer per dag blaasspoelen. Daarnaast moet ik ook darmspoelen. Gelukkig komt hiervoor de thuiszorg langs om me te helpen. Ze zetten dan de spullen voor me klaar en als er iets is dan helpen ze me ook altijd. Ik kan altijd bij ze aankloppen."

Hoe helpt darmspoelen jou?

"Het geeft mij weer de regie over mijn eigen leven, dus ik kan in principe spoelen waar en wanneer ik wil. Nou ja, het is beter voor je darmen als je je aan bepaalde tijden houdt, dus dat doe ik zoveel mogelijk. Ik kan bijvoorbeeld ook slecht tegen de warmte, dan krijg ik last van mijn darmen wat voor veel pijn zorgt. Nu pak ik dan gewoon mijn spoelsysteem en ga ik spoelen en dan ben ik van mijn buikpijn af.

Het grootste voordeel van darmspoelen is, is dat ik niet meer ergens tegenop hoef te zien. Ik kan afspreken met vriendinnen en ergens naar toe gaan. Dat kon vroeger eigenlijk niet. Dus ja, darmspoelen zie ik als één groot pluspunt, ik ben er heel tevreden over."

Je katheteriseert ook, hoe gaat dat?

"Je moet je er overheen zetten. Op een gegeven moment zie je de voordelen van katheteriseren. Het helpt blaasontstekingen voorkomen en je kan eigenlijk normaal naar het toilet. Dus uiteindelijk ben ik heel blij dat ik kán katheteriseren en het mij helpt en dat het goed gaat met de spullen die ik ervoor heb."

Hoe helpen jouw hulpmiddelen daarbij?

"Voor het darmspoelen had ik eerst een ander systeem, maar mijn darmen reageerde daar helemaal niet goed op. Het deed heel veel pijn en ik kreeg ook niet alle ontlasting eruit, waardoor ik ’s avonds weer naar de wc moest.

Nu gebruik ik de Navina Smart. Ik zag dat een keer op een filmpje bij een jongen die ook bezig was met darmspoelen. Toen dacht "wauw ik die moet ik ook hebben", want die is automatisch, het water loopt er veel meer geleidelijk in, je hoeft alleen maar op een knopje te drukken en het apparaat doet de rest. Nu heb ik veel minder buikpijn en hoef ik ’s avonds ook niet meer naar het toilet. Echt een hele goede uitvinding."

Nu gebruik ik de Navina Smart. Ik zag dat een keer op een filmpje bij een jongen die ook bezig was met darmspoelen. Toen dacht ik "wauw ik die moet ik ook hebben".

"Voor het katheteriseren gebruik ik nu sinds een tijdje de LoFric Elle katheter, die paarse met het handvat. Daarvoor heb ik wel een paar andere geprobeerd, want ja, ik kijk ook rond. Maar ik kom altijd terug bij de LoFric Elle, want je ziet niet dat het een katheter is. Ik pak hem uit m’n tas als ik uit eten ga en loop ik zo naar het toilet en niemand ziet dan dat ik wat heb. Het lijkt alsof ik een pen vast heb en het werkt heel makkelijk. Soms mogen de mensen best zien dat er iets is, maar daar zijn voor mij wel grenzen aan. Soms heb ik daar gewoon niet altijd zin in, als ik uit eten ga bijvoorbeeld.

Deze katheter bevalt gewoon heel goed, hij is mooi, klein en katheteriseren gaat heel goed. daarom vind ik dit een hele fijne katheter."

Heb je nog tips voor mensen die ook (gaan) darmspoelen of katheteriseren?

"Omdat ik weet dat het soms zwaar is, wil ik graag ook iets meegeven aan iedereen die in een vergelijkbare situatie zit. Ik dacht ook altijd dat ik de enige was en het heeft mij heel erg geholpen te weten dat dit niet zo was. Daarom zou ik het heel fijn vinden als mensen die dit lezen er iets aan hebben, dat ze er steun in vinden.

Soms zal het lastig en moeilijk zijn om je te motiveren, ik weet hoe het is. Maar je moet in je achterhoofd houden dat het echt helpt om het wél te doen. Ik focus me vooral op de positieve dingen die het brengt en niet op de negatieve, dat helpt mij heel erg. Je krijgt weer meer regie over je lichaam en je bepaalt zelf waar en wanneer je naar het toilet gaat. Ik heb geen last meer van mijn darmen en geen buikpijn meer. Dus zet hem op, je kan het!"

Klik op onderstaande link voor meer informatie over de producten van Wellspect.

Lees meer over LoFric Elle

Lees meer over Navina Smart

Onderwerpen