Aan de slag met zelfkatheterisatie

Een goed begin is de sleutel tot succes

Iedereen is uniek en daarom is er niet slechts één antwoord op de vraag hoe je het beste kunt leren zelfkatheteriseren. Sommigen kunnen een gevoel van onbehagen en angst ervaren wanneer zij op het punt staan om aan de slag te gaan. Maar maakt u zich geen zorgen - bij de meeste mensen verdwijnt dat gevoel zodra ze het een paar keer hebben geprobeerd en zij zich realiseren dat het geen pijn doet.

Een routine vinden die het beste bij u past

Als u te horen hebt gekregen dat u moet gaan zelfkatheteriseren, komt dit hoogstwaarschijnlijk omdat uw blaas niet volledig of helemaal niet leegloopt. Wat de oorzaak ook is, het vinden van een goede routine zal u helpen in uw dagelijks leven en helpt u om te slagen met katheteriseren. 

Als u al enige tijd in het ziekenhuis opgenomen bent geweest, is het niet altijd nodig dat u de katheterisatieroutines van het ziekenhuis blijft volgen. Maar als u uw eigen routines wilt creëren, neem dan altijd contact op met uw zorgverlener.

Hoe vaak u moet katheteriseren varieert afhankelijk van indicatie, grootte van de blaas en vochtinname. Uw zorgverlener heeft u waarschijnlijk wat advies gegeven. Het is echter belangrijk dat u probeert te leren luisteren naar uw lichaam en dat u ervoor zorgt dat er niet te veel tijd tussen de katheterisaties zit. Uw blaas mag niet te vol zijn. Het is beter om de blaas te vaak te legen dan het tegenovergestelde.

Zorg ervoor dat u de instructies opvolgt die u hebt ontvangen voor het voorbereiden en uitvoeren van de katheterisatie. Neem ook de tijd om de instructies voor de katheter te bestuderen. Zorg er aan het einde van de katheterisatie altijd voor dat uw blaas volledig leeg is, door de katheter heel langzaam terug te trekken als u klaar bent.

Als u problemen ondervindt bij het katheteriseren, zijn er accessoires die zijn gemaakt om de procedure te vereenvoudigen en te ondersteunen. Vraag aan uw zorgverlener wat er beschikbaar is.