Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson wordt vaak gediagnosticeerd wanneer men tussen de 40 of 50 jaar is, maar dit kan ook veel eerder zijn. De ziekte wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een combinatie van omgevings- en genetische factoren en wordt meestal behandeld met medicatie.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening. Bij mensen met de ziekte van Parkinson zijn sommige hersencellen die de chemische dopamine aanmaken afgestorven. Deze cellen zijn nodig om de fysieke beweging en stemming te beheersen. De ziekte wordt na verloop van tijd erger, maar de progressie ervan beïnvloedt mensen anders - net als de symptomen.

De ziekte van Parkinson is een aandoening van neurologische aard. De communicatie tussen de hersenen en delen van het spijsverteringsstelsel is hierbij verstoord en zorgt voor een langzamere passage van voedsel, verminderde sensaties in het rectum en verminderde controle van de anus, wat kan leiden tot obstipatie en ongewenst ontlastingsverlies. Sommige patiënten kunnen in een bepaald stadium ook blaasfunctieproblemen ervaren.

Symptomen van de ziekte van Parkinson

Typische symptomen van Parkinson zijn:

  • Symptomen van motorische functies, zoals traagheid van beweging, stijfheid en tremor
  • Niet-motorische symptomen, zoals problemen met slikken, spreken, evenals blaas- en darmlediging. Deze symptomen kunnen verder worden verergerd door verminderde sensaties, verminderde mobiliteit / evenwicht en disfunctie van de onderste ledematen

Blaasproblemen bij de ziekte van Parkinson

Twee blaasaandoeningen worden vaak gemeld bij mensen met Parkinson: aandrangincontinentie en nycturie ('s nachts moeten plassen). Deze aandoeningen (of een ander blaasprobleem dat een persoon met Parkinson kan ervaren) kunnen het gevolg zijn van signaalproblemen tussen de hersenen en de blaas. Niet iedereen met Parkinson ervaart blaasproblemen, maar voor degenen die dat wel doen, kunnen de symptomen erger worden naarmate de ziekte vordert.

Urge incontinentie wordt ook wel een overactieve blaas (OAB) genoemd. Iemand met een overactieve blaas ervaart ongewenste aandrang om te plassen die moeilijk onder controle te houden is. Ze kunnen de behoefte voelen om onmiddellijk te moeten plassen, zonder waarschuwing, zelfs als de blaas niet vol is. Een overactieve blaas kan een grote storende factor zijn in het dagelijks leven van mensen en sommige mensen kunnen ook ongewenst urineverlies ervaren.

Nycturie is de noodzaak om meerdere keren 's nachts te moeten plassen vanwege een overactieve blaas. Dit maakt mensen wakker, of resulteert in bedplassen. Onderbroken slaap (en vermoeidheid) als gevolg van nycturie is een van de meest voorkomende niet-motorische symptomen bij mensen met Parkinson.

Intermitterende katheterisatie kan een behandelingsoptie zijn om deze symtomen te behandelen, lees er hier meer over.

Producten voor de blaas

Darmproblemen bij de ziekte van Parkinson

Obstipatie is het meest voorkomende darmprobleem voor mensen met de ziekte van Parkinson. De reden is de verminderde mobiliteit, langzamere bewegingen en stijve spieren veroorzaken een langzamere doorvoer van de darminhoud.

Parkinson kan ook van invloed zijn op het vermogen om voedsel te kauwen en door te slikken, en het kan moeilijk zijn om een dieet te eten met voldoende vezelgehalte om de ontlasting zacht te houden. De inname van vloeistoffen kan ook moeilijk zijn, wat op zijn beurt van invloed is op de consistentie van de ontlasting. Medicijnen, zowel medicijnen voor de ziekte van Parkinson als antidepressiva, kunnen de obstipatie verergeren. Moeilijkheden om een gezonde levensstijl te behouden en actief te blijven, kunnen het risico op obstipatie verhogen.

Darmspoelen is een optie om uw darmproblemen aan te pakken en weer controle te krijgen over uw ontlastingsmomenten. U bepaald zelf weer wanneer u naar het toilet gaat. Bespreek het met uw zorgverlener! U kunt er hier meer over lezen

Producten voor darmspoelen

Voor professionals in de gezondheidszorg