The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Wat is darmspoelen?

Darmspoelen, ook wel transanaal irrigeren (TAI) genoemd, is een veelgebruikte therapie.

Darmspoelen is een techniek voor het effectief legen van de darm. Het is een proces waarbij het verwijderen van ontlasting uit het rectum en het lagere deel van het colon mogelijk wordt gemaakt door water in de darm te spoelen. 

Darmspoelen helpt constipatie en incontinentie te voorkomen en zorgt er tevens voor dat de darmfunctie weer voorspelbaar wordt. De therapie geeft de patiënt de controle terug over de tijd en plaats van een toiletbezoek. Hierdoor kan de gebruiker weer plannen gaan maken en spontaan iets ondernemen.

Darmspoelen is een effectieve techniek.

Alhoewel darmspoelen effectief is gebleken, beschouwen mensen de beschikbare oplossingen als ingewikkeld waardoor ze het vaak opgeven zonder de therapie een goede kans van slagen te geven. De huidige oplossingen blijken lastig toe te passen voor gebruikers met een motorische beperking. Darmspoelen kan zowel fecale incontinentie als constipatie verminderen en vermindert daarnaast de tijd die wordt besteed aan darmmanagement. Darmspoelen kan er ook voor zorgen dat de afhankelijkheid van zorgverleners bij darmmanagement afneemt.

Wat doet darmspoelen?

Door regelmatige darmirrigatie worden het colon en rectum zo effectief geleegd dat dit deel van de darmen tot aan de volgende irrigatie leeg blijft. Dit voorkomt niet alleen fecale incontinentie, maar geeft de persoon ook individuele controle over wanneer en waar er wordt ontlast. Het inbrengen van water zorgt ook voor een massaverplaatsing uit het dalende colon, waardoor constipatie wordt voorkomen.


Een aanzienlijk voordeel van darmspoelen is dat er minder tijd en inspanning nodig is voor een effectief darmmanagement.

References:

Emmanuel A et al Spinal Cord 2013; 51(10):732-8
Emmanuel A. Spinal Cord 2010;48(9):664-73
Christensen P et al. Dis Colon Rectum 2009; 52: 286-92
Christensen P et al. Gastroenterology. 2006;131:738-47
Del Popolo G et al. Spinal Cord 2008;46:517-22 
Faaborg PM et al. Spinal Cord 2009;47:545-9