The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Motivatie en geduld zijn essentieel bij het starten met darmspoelen

Wees voorbereid en geef uzelf de tijd om gewoonten te veranderen, zowel mentaal als fysiek, en om uw darmen te laten wennen aan uw nieuwe ritme. U heeft ook tijd nodig om uw optimale behandelingsparameters te vinden.

Hoelang duurt het voordat darmspoelen gaat werken?

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van wat darmspoelen voor u kan betekenen en hoelang het duurt om bevredigende resultaten te bereiken. Een inzet gedurende 4-12 weken is nodig om de darmen te stabiliseren en een goed persoonlijk ontlastingsritme te ontwikkelen.

Geef het tijd. Dat is het waard!


6 tips en trucjes voor TAI-gebruikers
succeed with TAI independent wheelchair user outside full width

Oefening is de sleutel

Voorlichting en persoonlijke afstemming is de sleutel voor succes bij darmspoelen, en uitgebreide training is heel belangrijk als u eraan begint. Idealiter zou uw zorgverlener u bij uw eerste sessie moeten begeleiden.

  • Het is van belang dat het juiste hulpmiddel wordt gekozen: eentje die bij u past en waarbij de behandeling op het individu kan worden afgestemd.
  • De behandeling moet op u worden afgestemd als het gaat om frequentie, hoeveelheid water en volume van de ballon, etc.
  • Om bovenstaande te bereiken, is het van groot belang dat het hulpmiddel helpt om de vooruitgang in de gaten te houden.
  • Niet alle darmspoelinstrumenten zijn één op één met elkaar te vergelijken als het gaat om werkingsmechanisme, veiligheid en werkzaamheid.

Veiligheid

Handpomp

Bij het uitvoeren van darmspoelen moeten de darmen lucht- en waterdicht zijn. Bij patiënten die geen controle hebben over hun sluitspier, moet de katheter voorzien zijn van een ballon om dat te bereiken.

Onder de hulpmiddelen met een handpomp is het grootste verschil ten aanzien van veiligheid de aanwezigheid van een klep op de kap van het waterreservoir. Deze klep gaat open wanneer de druk mogelijk gevaarlijke waarden voor de darmen overschrijdt.

Elektrische pomp

Een elektrische pomp garandeert een lage en constante luchtstroom waardoor de ballon het juiste formaat kan bereiken met minder druk vanbinnen, waardoor die zich beter aanpast. Dat is de veiligste manier om de katheterballon op te blazen bij patiënten met ruggenmergletsel.

Een elektronisch hulpmiddel is ook nauwkeurig en niet afhankelijk van typische zaken van handmatig pompen, en voorkomt zo beter incorrect gebruik van het spoelsysteem.