The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Rectale Chirurgie

Wat is LARS (Low Anterior Resecticion Syndrome)?

LARS (Low Anterior Resection Syndrome) is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een rectale darmoperatie. De endeldarm is het laatste gedeelte van de darm en deze geeft een signaal af als de darm vol is. Als de endeldarm is bestraald of (gedeeltelijk) is verwijderd, is dit signaal mogelijk verstoord en het kan gevoel van aandrang veranderen of zelfs verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat u niet meer goed kunt voelen of en wanneer u naar het toilet moet.

In veel gevallen zien we dat LARS symptomen goed te behandelen zijn. Wellspect levert verschillende producten die bij deze behandeling kunnen worden ingezet. De symptomen waar u mogelijk last van heeft, kunnen zo worden verlicht en dat zorgt ervoor dat u de controle weer terug krijgt na een darmoperatie.

Hoe kunnen LARS symptomen worden behandeld?

Er zijn verschillende behandelopties, van eenvoudig tot meer geavanceerd, deze kunnen individueel of in combinatie worden toegepast:

  • begeleiding 
  • dieetadvies 
  • medicatie 
  • ledigingstechnieken 
  • toiletoefeningen 
  • bekkenbodemspiertraining 
  • darmspoelen (ook wel TAI genoemd) 
  • perifere tibiale zenuwstimulatie (PTNS) en sacrale zenuwstimulatie (SNS)

Ervaart u LARS-klachten? Er is vaak een behandeling mogelijk. Praat erover met uw zorgverlener, de behandeling moet op uw behoeften worden afgestemd en aangepast.

Darmspoelen

Darmspoelen (ook wel Transanale Irrigatie (TAI) genoemd) is een methode voor het effectief ledigen van de darm. Met een darmspoelsysteem wordt via de anus lauwwarm water in de darm gebracht. Het water kan de natuurlijke bewegingen van de darm stimuleren en zo de ontlasting helpen te verwijderen. Met Navina Systems heeft u de keuze uit verschillende darmspoelsystemen en kunt u het systeem gebruiken dat het beste past bij uw behoeften. In studies is aangetoond dat darmspoelen bij 8 op de 10 mensen die ernstige LARS ervaarden, effectief was (Cura Pales, et al., 2019; Enriquez-Navascues, et el., 2019).

Geen ongelukjes meer

Beginnen met darmspoelen is geen snelle oplossing en vereist inzet en geduld van u. Uw darmen zullen eerst moeten wennen aan de nieuwe methode. Onze verpleegkundigen van Wellspect Assistentie zullen u hierin (thuis) begeleiden. Het doel van darmspoelen is om te zorgen dat u tussen de spoelingen geen ongewild ontlastingsverlies heeft. De meeste patiënten spoelen om de dag. Darmspoelen kan ervoor zorgen dat u weer controle krijgt over uw stoelgang en een normaal leven kunt leiden. Praat eens met uw zorgverzekeraar over Navina Systems.

Vraag informatie aan over LARS
Navina Systems bevat 's werelds eerste draagbare elektronische darmspoelsysteem. Maar daar eindigt het niet mee. Navina Systems biedt ook een handmatig bediende controle-unit voor diegene die de voorkeur geven aan het handmatig oppompen van water. Het is een complete oplossing met rectaal katheters in verschillende maten en vormen. Zowel Navina Smart en Navina Classic zijn ontworpen met de gebruiker in gedachten. Ze zijn eenvoudig in gebruik, ledigen de darm effectief en hebben een hoge gebruikerstevredenheid.