The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Dit is hoe darmspoelen werkt

Darmspoelen (ook wel transanale irrigatie) is een techniek voor het effectief legen van de darm. Het stimuleert het verwijderen van ontlasting uit het rectum en het lagere deel van het colon door water in te brengen.

children and TAI how TAI works full width

Regelmatig darmspoelen leegt de darm en het rectum zo effectief dat het leeg blijft tot de volgende darmspoeling. Dit voorkomt niet alleen vegen in het ondergoed (of zelfs fecale incontinentie), het geeft ook controle over het tijdstip en de plek waar iemand stoelgang heeft. Het inbrengen van water zorgt voor een grote verplaatsing van ontlasting in het dalende colon en ondersteunt bij het uitdrijven van ontlasting en daarmee voorkomt het constipatie. Oudere kinderen en tieners kunnen vaak de procedure zelfstandig aanleren, waardoor hun afhankelijkheid afneemt terwijl hun integriteit toeneemt.

Geen ongelukjes meer

Het doel van darmspoelen is het herstellen van een regelmatige en goed functionerende stoelgang waardoor uw kind en uzelf een leven kunnen leiden dat niet wordt beperkt door darmproblemen. Het afgenomen risico voor ongelukjes zorgt voor zelfvertrouwen, bespaart tijd en maakt een sociaal leven mogelijk, zowel voor het kind als voor het gezin.

Tijd om te spelen

Zodra uw kind bekend is met de procedure en zijn/haar lichaam eraan gewend is geraakt, zou de darmspoeling tussen de 15 en 60 minuten moeten duren. Darmspoelen wordt gewoonlijk elke dag, om de dag of twee keer per week uitgevoerd, afhankelijk van de behoeften van uw kind.

Hoe werkt darmspoelen?

De Paediatric Stoma Nurse Group (PSNG) met specialistische verpleegkundigen uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland legt uit wat darmspoelen precies is en hoe het werkt. Bekijk de laatste video uit onze expertserie hier.

5 redenen om darmspoelen te proberen (Engelstalig)