The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Slagen met darmspoelen

Succes met darmspoelen

De succesfactoren voor darmspoelen zijn:

  • motivatie
  • realistische verwachtingen
  • de tijd nemen voor het aanleren en zich aanpassen (de gewenningsfase)

Wees voorbereid en gun uzelf de tijd om te wennen aan de nieuwe routines. Kies een realistische gewenningsperiode. Het kan tot 12 weken duren om de optimale darmspoelroutine uit te vinden die het beste bij u past. 

Wanneer de gewenningsperiode voorbij is en u een goede persoonlijke routine heeft gevonden, kan om de dag spoelen voldoende zijn. Dit is echter zeer persoonlijk. Uw lichaam zal zich moeten aanpassen aan de behandeling. Heb geduld, want dit betaalt zich uit.

children and TAI succeed with TAI full width

Training is de sleutel

Uitgebreide training is erg belangrijk wanneer u begint. Uw zorgverlener moet u en uw kind assisteren tijdens de eerste darmspoelsessie en u blijvend ondersteunen totdat u zich voldoende vertrouwd voelt om het zelfstandig te doen. 

Sommige kinderen kunnen bang zijn of zich ongemakkelijk voelen bij het inbrengen van de katheter, voor anderen is het helemaal geen probleem. Voor sommige kinderen, die eerder langdurig last hadden van constipatie, kan de eerste keer dat zij peristaltische (darm-)bewegingen voelen, waardoor de ontlasting met het water wordt uitgedreven, als onprettig worden ervaren. Met geruststelling en uw steun zullen de angst en zorgen snel verdwijnen.

Betrek uw kind erbij

Uw kind vanaf het begin betrekken bij de darmspoelroutine kan een goede manier zijn om weerstand, achterdocht en twijfel over de therapie weg te nemen. Het kan ook de acceptatie vergemakkelijken en uw kind vertrouwen geven. Vanaf het begin kunt u uw kind eenvoudigweg het systeem naar de badkamer of toilet laten dragen. Laat uw kind assisteren bij het pakken van de onderdelen uit de opbergkoffer, zodat uw kind het gebruik en de namen ervan leert kennen. Maak uw kind vertrouwd met het systeem zelf – om de verschillende onderdelen vast te pakken en te voelen, misschien zelfs ermee te laten spelen in combinatie met een teddybeer of pop.

Als het kind ouder is of klaar met de aanleerperiode, kan het kind meer betrokken worden bij de procedure, bijvoorbeeld door te helpen met het vullen van de watercontainer. Uiteindelijk kunt u uw kind de katheter laten vasthouden terwijl u zijn/haar hand stuurt bij het inbrengen van de katheter. Prijs uw kind voor elke aangeleerde stap.

Lees over de ervaring van een ouder met darmspoelen (Engelstalig)

Darmspoelen voor kinderen. Tips & Trucs

In deze video delen ervaren kinderstomaverpleegkundigen hun beste tips en trucs met u!
Het volledige interview van verpleegkundige Christeen (Engelstalig)