The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?
Children playing on floor banner

Hoe ver moet ik de katheter inbrengen?

De katheter moet ver genoeg worden ingebracht voor de juiste positie in het rectum. Uw zorgverlener zal u precies laten zien hoe ver het moet worden ingebracht.

In welke positie moet iemand zitten?

Het is belangrijk om comfortabel op het toilet te zitten (evt. met behulp van een zitring-kussen) en indien nodig met een krukje voor onder de voeten. Op het toilet zitten met de knieën iets hoger dan de heupen, is de beste positie.

Hoe vaak mag ik de luchtpomp van de Navina Classic inknijpen om de ballon bij een kind op te blazen?

Omdat elk kind anders is adviseert uw zorgverlener u daarover. In het algemeen adviseren wij een maximum van 2 keer knijpen.

Hoe werkt dat voor Navina Smart?

Laat u adviseren door uw zorgverlener welke instelling u moet gebruiken. Onze ervaring leert dat kinderen in het begin alleen een klein ballonvolume kunnen tolereren. Als zij gewend zijn aan de procedure zullen zij ook gewend raken aan de meest effectieve ballongrootte.

Hoeveel water wordt er geadviseerd te gebruiken bij het uitvoeren van de procedure?

Het watervolume is afhankelijk van de grootte van het kind en in hoeverre hij/zij het inbrengen van water tolereert. Het is gebruikelijk te beginnen met 20 ml/kg lichaamsgewicht. De hoeveelheid wordt samen met een zorgverlener, die ervaring heeft met darmspoelen bij kinderen, vastgesteld.

Hoe vaak moeten wij de procedure uitvoeren?

Het is goed om vanaf het begin elke dag te spoelen en na de eerste 1-2 weken kunnen de meeste kinderen om de dag spoelen.

Hoe lang duurt het?

Voor de meeste kinderen zal het darmspoelen 15-60 minuten duren.

Kan mijn kind het zelf doen?

Ja, dat zou het doel kunnen zijn. Kinderen moeten in het begin echter altijd begeleid worden door een volwassene die de procedure uitvoert totdat hij/zij meent dat het kind de procedure zelf kan uitvoeren.

Wat is een normale routine?

Een ‘normale’ routine is die routine die past in uw gezinssituatie. Voor de meeste kinderen, met of zonder darmklachten, werkt het spijsverteringsstelsel op een regelmatige manier. Het is daarom goed om ook met regelmaat te spoelen – sommige gezinnen vinden de avond, 30 minuten na de maaltijd, het meest geschikt.

Hoe lang moet het kind de procedure proberen voor het effectief is?

De meeste gezinnen vinden een routine of patroon dat werkt na de initiële instelperiode (4-12 weken).

Doet het pijn?

Sommige kinderen uiten angst en zorgen bij het begin van darmspoelen. Darmspoelen mag geen pijn doen. Sommige kinderen interpreteren ‘normale’ peristaltiek (beweging van de darm) als ongemak wanneer zij voor het eerst ervaren dat darmspoelen werkt. Als het water te koud is kan dit darmkrampen veroorzaken. De watertemperatuur moet 36-38 °C zijn.

Ik heb de instructies gevolgd maar er kwam geen ontlasting.

Buikmassage, hoesten of bewegen kunnen de stoelgang op gang brengen. Het kan zijn dat uw kind geconstipeerd of uitgedroogd is. Dertig minuten na het eten of drinken beginnen met darmspoelen kan de natuurlijke activiteit van de darm stimuleren. Als de problemen blijven bestaan, neem dan contact op met uw zorgverlener.

Is het gebruik van kraanwater in orde?

U zou moeten darmspoelen met lauwwarm kraanwater (36-38 °C). Als u het water kunt drinken, kunt u er ook mee darmspoelen.

Moet ik mijn kind achteraf wassen?

Sommige ouders vinden douchen na het darmspoelen een goede routine, maar het is niet noodzakelijk zolang uw kind schoon en droog blijft. Het kind hoeft alleen de billen af te vegen net zoals na een ‘gewoon’ toiletbezoek voor nr.2.

Met betrekking tot eten, kan mijn kind eten en drinken wat hij/zij zou willen?

Gevarieerd eten is goed voor de spijsvertering en darmgezondheid en wordt voor iedereen aanbevolen.

Hoe werkt het op school?

Normaal gesproken is dit niet een procedure die uitgevoerd wordt op school.