The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Darmproblemen bij kinderen

Wat gebeurt er in het lichaam van uw kind?

Darmproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een kind kan een darmprobleem hebben vanwege een aangeboren afwijking zoals spina bifida of een anorectale malformatie of het kan ontwikkeld zijn ten gevolge van letsel of ziekte, zoals ruggenmergletsel.

children and TAI bowel dysfunction full width

Darmproblemen resulteren vaak in constipatie, fecale incontinentie en/of problemen met de stoelgang. Het is niet ongewoon tegelijkertijd aan al deze gevolgen van darmproblemen te lijden. Constipatie is vrij gebruikelijk als iemand een darmdisfunctie heeft. Constipatie wordt gekenmerkt door infrequente en onregelmatige darmbewegingen. Dit resulteert in een harde, droge ontlasting die een bemoeilijkte stoelgang veroorzaakt. Fecale incontinentie is een ander gebruikelijk probleem voor kinderen met darmdisfunctie. Het veroorzaakt onwillekeurig verlies van ontlasting.

Hoe beïnvloedt darmdisfunctie het leven?

Leven met darmproblemen kan lastig zijn. Kinderen met darmproblemen hebben meerdere keren per dag pijn, een opgeblazen gevoel, verminderde eetlust en ook vegen in het ondergoed. Dit resulteert vaak in emotionele schade, verlegenheid en sociale onzekerheid.

Veel ouders besteden veel tijd aan het vinden van de juiste behandeling voor hun kind. Elke nieuwe, mislukte poging kan emotioneel zwaar zijn en leiden tot een gevoel van hopeloosheid. Daarnaast kunnen er broers of zussen zijn die ook aandacht vragen en verdienen.

 

Lees meer over het effect van verschillende diagnoses op de darmen (Engelstalig)

Ontmoet de Experts in Darmmanagement voor kinderen

Om dieper te duiken in hoe het is om te leven met darmproblemen gingen we naar de Paediatric Stoma Nurse Group (PSNG). Dit is een groep zeer gespecialiseerde en ervaren stoma verpleegkundigen uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. We vroegen hen om hun verhalen, kennis en ervaring te delen van hun ontmoetingen met honderden patiënten de afgelopen jaren..

De eerste video gaat over leven met darmproblemen, voordat er een goed werkende therapie gevonden wordt. Bekijk de volgende video uit onze expertserie hier.