The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Hoe eten verandert in poep

Zodra je op je eten hebt gekauwd en het hebt doorgeslikt, gaat het op reis door je lichaam: door de slokdarm, maag, dunne en dikke darm en komt het er uiteindelijk bij je billen uit. Het kan uren of dagen duren voordat het eten de hele reis heeft afgelegd.

Op de weg van mond naar je billen wordt het goede spul uit je eten opgenomen door je lichaam. De vitaminen, koolhydraten, vetten en eiwitten – de brandstof die ervoor zorgt dat je beweegt, speelt of zelfs denkt.

 

Navina for Children Digestive system

De darm

De dunne darm is een slang die héél lang is – bij volwassenen tot wel 6 meter. Dat is ongeveer zo lang als een tuinslang! De dikke darm is veel korter, ongeveer 1 meter. Hij wordt dik genoemd omdat hij veel breder is. De darmen halen al het bruikbare uit je eten, ook water en maakt het tot poep. Poep wordt in het laatste deel van je darm bewaard, in het rectum, totdat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te gaan poepen. Dat is het moment waarop je voelt dat je naar het toilet moet.

De vorm van je poep kan elke dag anders zijn. Soms is het hard en droog en soms is het wat zachter of zelf waterig. Dat is allemaal normaal en hangt af van heel veel dingen – wat je eet, hoe vaak je naar het toilet gaat en hoeveel je beweegt. Soms kun je niet op de normale manier poepen, maar je bent niet de enige. Veel kinderen hebben hetzelfde probleem en er zijn andere manieren om het te doen, darmspoelen bijvoorbeeld.