The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Mannen en LUTS

Vroeg of laat, krijgen bijna alle mannen te maken met LUTS. Dat is waarschijnlijk de reden waarom deze symptomen vaak als normaal onderdeel van de veroudering worden gezien. Maar dat zijn ze niet.

Veel van de symptomen van LUTS worden veroorzaakt door onvolledige lediging van de blaas. Het goede nieuws is dat het behandelbaar is.

men and luts full width

Wat is LUTS?

LUTS is een afkorting en staat voor Lower Urinary Tract Symptoms, oftewel lager urinewegsymptomen en is een verzamelnaam voor symptomen zoals nachtelijk bezoeken van het toilet om te plassen, zwakke urinestraal, verhoogde frequentie, incontinentie, nadruppelen en ook seksgerelateerde problemen.

luts diagram

LUTS worden in het algemeen verdeeld in drie groepen

Opslag

In deze groep vinden we blaasproblemen zoals verhoogde frequentie, aandrang, nycturie en incontinentie. Nycturie betekent nachtelijk plassen (vaker dan 1 keer) en dit is de meest voorkomende vorm van LUTS.

Plassen

Deze groep omvat symptomen die te maken hebben met het plassen, zoals een zwakke urinestraal, moeite om te beginnen met plassen en persen tijdens het plassen.

Symptomen na het plassen 

Soms blijf je symptomen houden na het toiletbezoek. Incomplete lediging leidend tot urineresidu en nadrupellen zijn voobeelden van symptomen na het plassen. 

LUTS omvat ook symptomen die verband houden met geslachtsgemeenschap en pijn.

Learn more about LUTS