Sommige kinderen hebben hulp nodig om te plassen Een gezonde blaas bij kinderen

Blaasproblemen bij kinderen

Als ouder vind je het normaal dat je kind af en toe een ongelukje of een periode van bedplassen heeft. Deze dingen horen immers gewoon bij het opgroeien. Sommige kinderen kunnen echter blaasproblemen blijven ervaren, moeite hebben met het ophouden van hun plas (incontinentie) of het moeilijk vinden om hun blaas te legen (retentie).

Afhankelijk van de oorzaak van de blaasproblemen kan het ertoe leiden dat het nodig is om te leren zelfkatheteriseren om de blaas volledig te legen. Deze pagina helpt te begrijpen wanneer katheteriseren de beste oplossing voor het probleem kan zijn.

Verschillende problemen, één oplossing

Zowel bij volwassen als bij kinderen, zijn er veel dingen die invloed hebben op het lichamelijke vermogen om urine in de blaas vast te houden of de blaas te legen. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van ziekte, een ongeluk, of een aandoening waardoor je niet in staat bent om op de normale manier te plassen.

Sommige mensen hebben zowel last van incontinentie (moeite met het ophouden van plas) als retentie (moeite met legen). In beide gevallen helpt een katheter om de controle te krijgen over hoe en wanneer u naar het toilet gaat.

Mocht u bang zijn voor herhaalde infecties zoals UWI's (urineweginfecties), dan staan de LoFric-katheters erom bekend dat zij helpen het risico hierop te verminderen. De unieke coating zorgt voor een glad oppervlak tijdens de hele katheterisatie. 

Wat is een katheter?

Een katheter is een klein slangetje dat u in de blaas van uw kind stopt wanneer uw kind moet plassen. De tijden waarop uw kind een katheter moet gebruiken, kunnen in de dagelijkse routine worden ingepast - voor en na schooltijd, maar ook tijdens speeltijd en lunchtijd. 

Hoe een katheter te gebruiken

Een verpleegkundige of een arts kan met uw kind praten over het gebruik van een katheter en laten zien hoe de katheter gebruikt moet worden om te plassen. Zij zullen ook met uw kind bespreken hoe vaak per dag het redelijk is om te katheteriseren, omdat dit voor iedereen anders is. Zij werken een individueel plan uit voor uw kind, aangepast aan de schoolpauzes en op het thuiskomen na school. Het kan in het begin nuttig zijn als een volwassene uw kind eraan herinnert totdat het een standaard routine wordt voor uw kind.

Aan de slag - tips en advies voor ouders of verzorgers

De volgende tips en adviezen helpen u op weg. Ze zijn ontwikkeld met de hulp van Gunilla Tibbelin van het Child and Adolescent Habilitation Services Center in Lund, Zweden.

Aanpassen aan uw kind

Kinderen die schade aan hun ruggenmerg hebben opgelopen, kunnen een verminderde motorische functie en gevoel hebben. Als dat het geval is, moet u de omgeving en de katheterisatiematerialen aanpassen aan de toestand van uw kind. Ga stabiel en veilig zitten. De handen van uw kind moeten vrij zijn, zodat ze kunnen helpen. Neem voldoende tijd om de katheterisatie uit te voeren, zodat uw kind niet opgeeft vanwege tijdsdruk.

De routine moet duidelijk zijn voor het kind, evenals de aan hem/haar toebedeelde taak. Vergeet niet dat mama en papa ook een comfortabele positie moeten kunnen aannemen! Oefening baart kunst en het wordt steeds makkelijker.

Wees geduldig

Als ouder of verzorger heeft u een flinke dosis geduld nodig om een katheter te gebruiken bij een kind. Vooral bij kinderen van 2-4 jaar oud met een sterke eigen wil. Bij kinderen die katheteriseren maar saai vinden, kan het afleiding bieden om hem/haar een filmpje te laten kijken tijdens de procedure.

Een kind leren om de blaas te legen met behulp van een katheter kost tijd. Wees kalm en methodisch  - met een beetje oefening en geduld wordt het al snel een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven.

Laat uw kind meehelpen

Het is gemakkelijker om de blaas van uw kind zittend te legen dan liggend. Als uw kind nog niet rechtop kan zitten, gebruik dan een kussen of een soortgelijk voorwerp om de rug te ondersteunen. Zodra uw kind zelfstandig rechtop kan zitten, kan hij/zij de katheterisatieprocedure volgen en misschien zelfs actiever meehelpen.

Op dezelfde manier als u uw kind zou leren om een tandenborstel vast te houden om te zien hoe het voelt, kunt u uw kind een katheter laten vasthouden terwijl u zijn/haar blaas leegt. Op deze manier kunt u uw kind helpen te begrijpen hoe katheteriseren een onderdeel wordt van de dagelijkse toiletroutine.

Wanneer uw kind 1-2 jaar oud is, is het tijd om op het potje of op het toilet te gaan zitten. Profiteer van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Moedig uw kind aan om te helpen. Laat hem/haar de katheter pakken, de katheterzak openen of misschien zelfs de katheter eruit trekken nadat julle klaar zijn.

Wanneer uw kind de kleuterleeftijd heeft, kunt u hem/haar actiever betrekken bij het zelfkatheteriseren. Gebruik een pop om te laten zien hoe een katheter wordt gebruikt. Ga zitten en maak samen tekeningen en leg uit hoe plas de blaas verlaat. Een pop met een plasgaatje waar uw kind bij kan oefenen met het inbrengen van een katheter, verhoogt de vaardigheid van uw kind bij het hanteren van een gladde katheter. Wanneer het tijd is om de blaas te legen, laat uw kind dan proberen om de plasbuis te vinden en de katheter zelf in te brengen.

Zelfs wanneer uw kind heeft geleerd om een katheter in te brengen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de blaas goed en correct is geleegd. Katheterisatie wordt normaal voor uw kind als het vanaf zo jong mogelijk mag meehelpen. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen en aan een grotere zelfstandigheid op latere leeftijd. Tegen de tijd dat uw kind naar school gaat, zal het helpen als hij/zij de blaas zelf kan legen met een katheter.